poniedziałek 19.10.2020r. gr. A i B

 

Temat: Jesienne przetwory.

1. Dziecko poznaje:

sposoby przygotowania się ludzi do zimy,

sposoby przechowywania warzyw w okresie zimowym,

różne rodzaje przetworów wykonywanych i gromadzonych przez ludzi na zimę.

 

           Joanna Papuzińska „Powidła”

Kiedy czuję zapach powideł,
to wyrasta mi natychmiast para skrzydeł.
Mogę lecieć dniem czy też nocą
tam, gdzie w rondlu powidła perkocą.
Gdy zamkniecie kuchnię na trzy kłódki,
to ja zrobię się całkiem malutki,
pod progiem się prześlizgnę,
powideł sobie liznę.

 

Rodzic prezentuje dziecku różne przetwory a ono próbuje nazwać je oraz określić z czego i jak są zrobione. Dziecko degustuje przetwory, poznaje ich smak, zapach, konsystencję. Możemy również wspólnie zrobić jakiś kompot czy sałatkę.

 

2. „Jak śliwka w kompot” zabawa ruchowa. Rodzic daje dziecku piłeczkę, w wyznaczonym miejscu stawia kosz. Dziecko turla po podłodze piłkę, na hasło śliwki w kompot! Dziecko z miejsca, w którym się znajduje celuje do kosza.

3. Zabawa dydaktyczna ,,Koszyk pani jesieni”. Przygotowujemy: owoce i warzywa ( np. jabłko, śliwka, gruszka, por, pomidor burak…), 4 talerzyki, kartoniki z 1,2, 3 i 4 kropkami.

    1. Układamy na stole różne owoce i warzywa. Dziecko określa ich kolor, wielkość, nazywa je;
    2. Rozkładamy na stole talerzyki – dziecko segreguje owoce i warzywa według liczby sylab w nazwie ,oznacza talerzyki kartonikami z odpowiednia liczba oczek.
    3. Degustacja przygotowanych ,,witaminek”.

4. „Kącik Molika Książkowego” – rodzic czyta dziecku wybraną książkę.