Przedszkole - zdalne nauczanie (poniedziałek 19.10.2020r. gr. A i B)
poniedziałek 19.10.2020r. gr. A i B
Temat: Jesienne przetwory.
1. Dziecko poznaje:
sposoby przygotowania się ludzi do zimy,
sposoby przechowywania warzyw w okresie zimowym,
różne rodzaje przetworów wykonywanych i gromadzonych przez ludzi na zimę.
Joanna Papuzińska „Powidła”
Kiedy czuję zapach powideł,
to wyrasta mi natychmiast para skrzydeł.
Mogę lecieć dniem czy też nocą
tam, gdzie w rondlu powidła perkocą.
Gdy zamkniecie kuchnię na trzy kłódki,
to ja zrobię się całkiem malutki,
pod progiem się prześlizgnę,
powideł sobie liznę.
Rodzic prezentuje dziecku różne przetwory a ono próbuje nazwać je oraz określić z czego i jak są zrobione. Dziecko degustuje przetwory, poznaje ich smak, zapach, konsystencję. Możemy również wspólnie zrobić jakiś kompot czy sałatkę.
2. „Jak śliwka w kompot” zabawa ruchowa. Rodzic daje dziecku piłeczkę, w wyznaczonym miejscu stawia kosz. Dziecko turla po podłodze piłkę, na hasło śliwki w kompot! Dziecko z miejsca, w którym się znajduje celuje do kosza.
3. Zabawa dydaktyczna ,,Koszyk pani jesieni”. Przygotowujemy: owoce i warzywa ( np. jabłko, śliwka, gruszka, por, pomidor burak…), 4 talerzyki, kartoniki z 1,2, 3 i 4 kropkami.
- Układamy na stole różne owoce i warzywa. Dziecko określa ich kolor, wielkość, nazywa je;
- Rozkładamy na stole talerzyki – dziecko segreguje owoce i warzywa według liczby sylab w nazwie ,oznacza talerzyki kartonikami z odpowiednia liczba oczek.
- Degustacja przygotowanych ,,witaminek”.
4. „Kącik Molika Książkowego” – rodzic czyta dziecku wybraną książkę.